- Leerlingen lager onderwijs lazen deze week al 306 000 boekjes in de digitale boekenkast op bingel.
- Elke school en leerling in Vlaanderen heeft sinds deze week gratis toegang tot 229 leesboeken voor leerjaar 1 tot 6, via bingel.
- Globaal gebruik Bingel bleef stijgen, al meer dan 12 keer zoveel als op een normale schooldag.
Wommelgem, 22 maart 2020 – Leermiddelenmaker VAN IN zag kinderen van de basisschool deze week 12 keer zoveel boekjes lezen als gewoonlijk, op zijn digitaal leerplatform basisonderwijs Bingel.
Verder bleef het globaal gebruik van Bingel stijgen. Op piekmomenten was er ook hier 12 keer zoveel gebruik als normaal.
Bingel bevordert het lezen bij lagere schoolkinderen
Leerlingen lager onderwijs lazen deze week – in de digitale boekenkast op Bingel – al 306 000 boekjes, geschreven en geïllustreerd door de top van de Vlaamse jeugdauteurs en illustratoren.
In gewone tijden zijn er dat zo’n 25 000 per week. Bingel bevordert dus het lezen bij kinderen en het gebruik blijft toenemen. In deze coronatijden is elk beetje goed nieuws meegenomen, en dit is alvast een lichtpuntje.
De digitale boekenkast in bingel is een verzameling leesboeken op alle leesniveaus van het kind.
De leerkracht kan de boekenkast in bingel vullen met boekjes op het leesniveau van elk kind. Het kind kiest zelf een boekje.
Het kan vooraf de moeilijke woorden inoefenen en achteraf bijhorende bingeloefeningen maken, met vragen over de inhoud en het verhaal.
Tijdens het lezen kunnen ze zichzelf opnemen en herbeluisteren. De leerkracht kan alles opvolgen en onder meer de geluidsopnames van hoe de kinderen lazen ook beluisteren.
Normaal is deze functie tegen betaling maar VAN IN heeft ze sinds vorige week gratis ter beschikking gesteld van iedereen, net zoals alle functies binnen bingel.
Op de volgende pagina kunnen ouders terecht voor concrete tips over de boekenkast en hoe ze hun kinderen kunnen helpen met Bingel in het algemeen:
Bingel in België: 12 keer zoveel gelijktijdig gebruik op piekmomenten
Ook het globaal gebruik van Bingel bleef stijgen. Op piekmomenten was er globaal genomen tot 12 keer zoveel (gelijktijdig) gebruik als normaal. De hoogste piek deed zich voor op donderdag 19 maart 2020.
Capaciteit voor bingel sterk uitgebreid om leren op afstand deze week mogelijk te maken
Om dit alles mogelijk te maken en het platform ook reactief genoeg te houden voor alle gebruikers, werd de capaciteit deze week sterk uitgebreid zodat het platform de grote hoeveelheid gebruikers aan kan.
Winfried Mortelmans, CEO van VAN IN: ”We willen allemaal kinderen stimuleren om meer te lezen. We zijn blij te zien dat in deze digitale coronatijden, kinderen effectief meer lezen via bingel. Dat is goed voor de leesvaardigheid van de kinderen, en het ontlast de ouders.”
Concreet kunnen scholen die nog niet met Bingel werken en hun leerlingen ook willen stimuleren om digitaal te lezen, contact opnemen met VAN IN op bingel@vanin.be.
Over VAN IN
VAN IN is de grootste educatieve uitgever in België en maakt deel uit van Sanoma learning, een onderdeel van de Finse groep Sanoma. Voor het hoger onderwijs publiceert VAN IN onder de imprint De Boeck.
Dankzij de enthousiaste inzet van zo’n 190 medewerkers en nog veel meer auteurs biedt VAN IN het onderwijs innovatieve en kwaliteitsvolle leermiddelen aan, zowel in Vlaanderen als in Wallonië.
Het gaat onder meer over de digitale leerplatformen bingel (N) en Wazzou (F) voor het lager onderwijs, en Diddit (N) en Udiddit (F) voor het secundair onderwijs.
Die systemen maken gepersonaliseerd leren en lesgeven mogelijk.
Dit schooljaar ‘bingelt’ 81 % van de lagere scholen in Vlaanderen en oefenden er al meer 340 000 leerlingen secundair onderwijs op Diddit.
VAN IN werd opgericht in 1833 en heeft vandaag vestigingen in Wommelgem, Gent en Mont-Saint-Guibert. Meer informatie op https://www.vanin.be/nl.